Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Γυναίκες στην εξουσία στην Κούβα

Πηγή: Rebelión

Αν τη Γένεση την είχε γράψει η Εύα, πώς θα ήταν η πρώτη νύχτα αγάπης του ανθρώπινου είδους; Η Εύα θα είχε αρχίσει διευκρινίζοντας ότι δεν γεννήθηκε από καμιά πλευρά [του Αδάμ], ούτε γνώριζε κανένα ερπετό, ούτε πρόσφερε μήλα σε κανέναν, ούτε ποτέ ο Θεός της είπε ότι θα γεννάς με πόνο και ο σύζυγός σου θα σε εξουσιάζει. Ότι όλες αυτές οι ιστορίες είναι ασύστολα ψεύδη που ο Αδάμ είπε στον τύπο.
Εντουάντο Γκαλεάνο

Λέει μια κουβανική παροιμία ότι ο άντρας έχει πάντα την τελευταία κουβέντα σε μια συζήτηση: «Ναι αγάπη μου».

Και παρόλο που ο κανόνας αυτός δεν ισχύει πάντα, η γυναίκα έχει κερδίσει τόσο έδαφος στο εργατικό δυναμικό, ώστε να αποτελεί το 47% του συνόλου του, καθώς και να κατέχει θέσεις στη λήψη αποφάσεων στην πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό και τις επιστήμες.

Η αυξανόμενη ισχύς που έχουν αποκτήσει οι γυναίκες στην Κούβα δεν συμβαδίζει πάντοτε με αντίστοιχη ισότητα και σεβασμό, γιατί κατάλοιπα της πατριαρχικής και φαλλοκρατικής ανατροφής διατηρούνται ακόμα.

Στην Κούβα, οι κοινωνικές πολιτικές που χάραξε η Επανάσταση έθεσαν τις βάσεις για να επιτευχθεί η κοινωνική συμμετοχή και ένταξη των γυναικών. Η Ομοσπονδία Κουβανών Γυναικών (FMC) έχει αναπτύξει σημαντικό έργο στην αναγνώριση και διάδοση αυτών των αποτελεσμάτων, συνεισφέροντας με αποφασιστικό τρόπο στον κοινωνικό αγώνα για να εξαλειφθεί η ανισότητα με κριτήριο το φύλο. 

Μερικά στοιχεία, αν και ξεπερασμένα γιατί χρονολογούνται προ 12 ετών, επαρκούν για να τεκμηριώσουν τους βαθείς μετασχηματισμούς που συνοδεύουν την σταδιακή γυναικεία επικράτηση: οι γυναίκες συνιστούσαν το 43,3% του εργατικού δυναμικού, το 66,1% του τεχνικού δυναμικού, το 27,6% των κοινοβουλευτικών.

Σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, με την έναρξη της 8ης θητείας της κουβανικής Βουλής, το 48,86% των 612 αντιπροσώπων είναι γυναίκες. Στο νέο δε υπουργικό συμβούλιο, που ανέλαβε στις 24 Φεβρουαρίου, από τα 31 μέλη τα 13 είναι γυναίκες και μάλιστα δύο από αυτές Αντιπρόεδροι: η Γκλάντις Μπεχεράνο, Γενική Οικονομική Επιθεωρήτρια (Contralora General), απόφοιτος Κοινωνικών Επιστημών, και η Λάσαρα Μερσέντες Λόπες Ασέα, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Πρώτη Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του Κόμματος στην Αβάνα, μηχανικός δασοπονίας στο επάγγελμα.

Σε περιφεριακό επίπεδο, από τις 15 επαρχίες, οι 10 επέλεξαν γυναίκες για να καταλάβουν στην προεδρία των αντίστοιχων τοπικών κυβερνήσεων.