Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ικανοποιήση στην Παραγουάη από έκθεση του ΟΗΕ για το Κουρουγκουάτι

Πηγή: Telesur

Οι κοινωνικές οργανώσεις στην Παραγουάη εξέφρασαν την Παρασκευή την ικανοποίησή τους μετά την έκδοση της έκθεσης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία έκρινε ότι η κυβέρνηση της χώρας οφείλει να διερευνήσει το μακελειό που έλαβε χώρα στο Κουρουγκουάτι τον προηγούμενο Ιούνιο, ενώ επίσης καταδίκασε τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες και τις κακομεταχειρίσεις που υφίστανται οι πολίτες αυτής της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του teleSUR, επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση σε όλες τις κοινωνικές οργανώσεις που εδώ και εννέα μήνες καταδικάζουν όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρατηρούνται στη χώρα. Στο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, αναφέρεται ότι η λιτή έκθεση της κυβέρνησης της Παραγουάης δεν αποκαλύπτει την πραγματική κατάσταση και σημειώνεται ότι υπάρχουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει αυτές να διερευνηθούν σύντομα.


Τα κινήματα της Παραγουάης ελπίζουν ότι η απόφαση αυτή του ΟΗΕ δε θα μείνει απλά στα χαρτιά και θα γίνει αισθητή η πίεση των διεθνών οργανώσεων. Η ανακοίνωση του ΟΗΕ κάνει ακόμα λόγο για άλλες περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της Νότιας Αμερικής, και κάνει έκκληση στο κράτος να παράσχει τα μέσα για να γίνει έρευνα στα πτώματα των εξαφανισμένων που έχουν βρεθεί από τον καιρό της στρατιωτικής δικτατορίας, μεταξύ άλλων.

Η επιτροπή του ΟΗΕ τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η άμεση, ανεξάρτητη και αμερόληπτη διερεύνηση του θανάτου 17 ατόμων  κατά των εκτοπισμό καταληψιών γης στο Κουρουγκουάτι, καθώς και όλων των γεγονότων που έχουν καταγγελθεί από τα θύματα. Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις καταγγελίες παρατυπιών στους χειρισμούς της κυβέρνησης, της δικαιοσύνης και των δυνάμεων ασφαλείας κατά την επιχείρηση εκδίωξης ακτημόνων αγροτών από αγρόκτημα στο Κουρουγκουάτι, διαμέρισμα Κανιντεγιού (ανατολική Παραγουάη) τον Ιούνιο  του 2012 [1].

Ιδιαίτερα, η επιτροπή ανησυχεί σχετικά με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει και δείχνουν έλλειψη αμεροληψίας και ανεξαρτησίας στις διαδικασίες τις σχετικές με την έρευνας της υπόθεσης. Στο έγγραφο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνιστάται επίσης στην – ντε φάκτο – κυβέρνηση της Παραγουάης να διερευνήσει και να διαλευκάνει τις δολοφονίες των αγροτών ηγετών Βιντάλ Βέγκα και Μενχαμίν Λεσκάνο, κατά την 1η Δεκεμβρίου 2012 και την 19η Φεβρουαρίου 2013 αντίστοιχα.

Επιπλέον, θεώρησε ανησυχητικούς τους στατιστικούς δείκτες σεξουαλικών κακοποιήσεων και βιασμών γυναικών και την έλλειψη επαρκούς νομοθεσίας που να επιτρέπει – κατ’ εξαίρεση – την άμβλωση όταν η εγκυμοσύνη είναι προϊόν τέτοιων επιθέσεων. Ο οργανισμός θεώρησε ότι το κράτος οφείλει να πολλαπλασιάσει και να εξασφαλίσει την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά σχολεία πάνω στη χρήση αντισυλληπτικών και στα δικαιώματα στην σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.

Δείτε ακόμα:

[1] Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την αφορμή που οδήγησε στην αποπομπή του προέδρου Λούγο μερικές μέρες μετά.