Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Επανεμφάνιση του Φιντέλ Κάστρο με αφορμή τις εθνικές εκλογές (+Update,fotos)

Μαζικά προσήλθαν στις κάλπες οι κουβανοί πολίτες προκειμένου να εκλέξουν εκπροσώπους στην Εθνοσυνέλευση και τις τοπικές συνελεύσεις. Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε και ο Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο χθες το απόγευμα (ώρα Κούβας) στο πρώτο εκλογικό κέντρο στην Αβάνα. Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Juventud Rebelde δείχνουν τον Φιντέλ να συνομιλεί με παιδιά και πολίτες που βρίσκονταν την ώρα της ψηφοφορίας στο εκλογικό κέντρο. Με την επανεμφάνιση του αυτή ο Φ.Κάστρο διαψεύδει ουσιαστικά και όλους όσους έκαναν λόγο για δήθεν επιδείνωση της υγείας του.

Σημειώνεται ότι η νέα Εθνοσυνέλευση που θα συγκληθεί θα εκλέξει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο εκτελεστικό όργανο, του οποίου τα τριάντα μέλη εκλέγουν τον πρόεδρο. Στις εκλογές αναμένονταν να ψηφίσουν περίπου 8.5 εκατομμύρια κουβανοί πολίτες σε 29.957 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την παρουσία του Φιντέλ στο εκλογικό κέντρο καθώς και το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Telesur.

Update:
Aφού ψήφισε γύρω στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, o Φιντέλ προέβη σε δηλώσεις.

Με αφορμή την πρόσφατη σύνοδο της CELAC στο Σαντιάγο της Χιλής, δήλωσε ότι θεωρεί μεγάλο επίτευγμα τη συγκρότηση του οργανισμού για την ισχυροποίηση της ανεξαρτησίας και της ενότητας της Λατινικής Αμερικής, και θεμελιώδη το ρόλο του Ούγκο Τσάβες σ’ αυτό. Συγκεκριμένα σχολίασε ότι «Αυτά τα επιτεύγματα (ως προς την ανεξαρτησία και την ενότητα) οφείλονται στη Βενεζουέλα και τον Τσάβες. Ο Τσάβες είναι μια από τις προσωπικότητες που έχουν κάνει τα περισσότερα για την ελευθερία αυτής της ηπείρου και την ένωση της Λατινικής Αμερικής κατά τα τελευταία χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «ζεις καλύτερα ελεύθερος, αλλά πρέπει να μάθεις να είσαι ελεύθερος. Και είναι επαναστατικό όταν βελτιώνεις συνεχώς την εμπειρία». Τόνισε ότι οι λαοί από κάθε χώρα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έχουν κάνει πολλές θυσίες για να πετύχουν την ολοκλήρωση που απολαμβάνουν σήμερα, και τους κάλεσε να συνεχίσουν να σφυρηλατούν αυτό το δρόμο μέχρι να φτάσουν στην λύση όλων των προβλημάτων που δκιμάζουν την περιοχή. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλές λύσεις, ανάλογα τη χώρα, την κουλτούρα, τα πιστεύω και τη γεωγραφία της. Αυτό που δεν πρέπει, κατά τη γνώμη του κομαντάντε, είναι να υπερισχύσει το ατομικό συμφέρον, ο εγωισμός ή η παρόρμηση, περισσότερο από η φύση, τις αρχές και την ηθική.

Ο Φιντέλ αναφέρθηκε ακόμα στις αλλαγές που βιώνει αυτό τον καιρό η Κούβα, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, λέγοντας ότι θεωρεί «χρέος [της Επανάστασης], να επικαιροποιήσει και να ξεπεράσει το μοντέλο της χώρας», αποφεύγοντας τα λάθη.

Φωτογραφίες:  Roberto Suárez / Juventud Rebelde.



    
   
   Ρεπορτάζ του δικτύου Telesur για την ψηφοφορία και την εμφάνιση του Φιντέλ (στα ισπανικά).