Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Το κίνημα Morena κατά της ιδιωτικοποίησης του πετρελαίου στο Μεξικό

A.M. López Obrador (στο κέντρο)
Πηγή: telesur

Το Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης Morena (Movimiento de Regeneración Nacional) ξεκίνησε την Κυριακή μαζική επικοινωνιακή καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης της κρατικής εταιρίας πετρελαίου του Μεξικού (Pemex), που προωθεί η κυβέρνηση του νεοεκλεγμένου προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο. Αν συμβεί αυτό, θα αυξηθουν κατακόρυφα οι τιμές όχι μόνων των καυσίμων, αλλά και των τροφίμων, των φαρμάκων και των περισσότερων προϊόντων.

Το κίνημα έχει κυκλοφορήσει ένα κόμιξ, με δημιουργό τον σκιτσογράφο "El Fisgón", που ξεκινά με τη φράση "Συναγερμός για όλους τους Μεξικάνους. Ετοιμάζονται να εξαπατήσουν το λαό του Μεξικού". Το κόμιξ περιλαμβάνει 11 ασπρόμαυρα σκίτσα σε ένα δισέλιδο. 


Στο πρώτο μέρος προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται χαρίσει τα κέρδη του πετρελαίου σε ξένες και ντόπιες εταιρίες, κάτι που ισοδυναμεί με απάτη γιατί το πετρέλαιο είναι φυσικός πόρος που ανήκει στο λαό και αυτό κατοχυρώνεται με το άρθρο 27 του συντάγματος από το 1917. Η παραγωγή ενός βαρελιού πετρελαίου κοστίζει περίπου 10 δολάρια και πωλείται 100 δολάρια στις διεθνείς αγορές: Κέρδος 90%. Η ημερήσια παραγωγή της Pemex είναι 2,6 εκ. βαρέλια και το 99% των κερδών πάει στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά ακριβώς τα κέρδη εποφθαλμιούν οι ιδιώτες, κάτω από τις υποσχέσεις του "εκσυγχρονισμού" της εταιρίας και "περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων".


Το δεύτερο μέρος του κόμιξ ενημερώνει για τις συνέπειες της απώλειας των κερδών από το πετρέλαιο για τον κρατικό προϋπολογισμό: λιγότερα χρήματα για τη δημόσια εκπαίδευση, την υγεία, τα κοινωνικά προγράμματα και υποδομές, για δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπλέον θα χρειαστεί να αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι (ο ΦΠΑ από 16% σε 19%), θα αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων, δε θα υπάρχει φτηνό πετρελαιο για τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας και θα παραχωρηθεί εθνική κυριαρχία αν μπουν στο Μεξικό ξένες πετρελαϊκές εταιρίες που θα εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα. Το τελευταίο σκίτσο ζητά από το λαό να μην πιστέψει τις υποσχέσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας και πτώση της τιμής της βενζίνης, γιατί η πραγματικότητα θα είναι ακριβώς το αντίθετο: Μια συμφορά για το Μεξικό.



Επικεφαλής του κινήματος Morena είναι ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο υποψήφιος της αριστεράς που έχασε στις εκλογές του προηγούμενου Ιουλίου από τον Ενρίκε Πένια Νιέτο του PRI. Ο Ομπραδόρ θα περιοδεύσει σε όλη τη χώρα για να προωθήσει την ενημερωτική καμπάνια του κινήματος, που περιλαμβάνει συγκεντρώσεις σε πλατείες και διαδηλώσεις.   

Στις 18 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες των 31 πολιτειών του Μεξικού και στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα της Πόλης του Μεξικού, με την ευκαιρία της επετείου της εθνικοποίησης της εταιρίας πετρελαίου το 1938 από τον ριζοσπάστη πρόεδρο Λάσαρο Κάρδενας. Θα γίνει επίσης μια μεγάλη πορεία σε εθνικό επίπεδο και μια μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Σόκαλο, το ιστορικό κέντρο της Πόλης του Μεξικού.

Η κυβέρνηση προωθεί μια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που είναι μέρος του "Συμφώνου για το Μεξικό", το οποίο έχουν υπογράψει τα αστικά κόμματα και υπόσχεται, μεταξύ άλλων, να "εκσυγχρονίσει" την εταιρία πετρελαίου μέσω "περισσότερων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα". Τα κόμματα της αριστεράς αρνούνται να υπογράψουν το σύμφωνο και βλέπουν πίσω από τον "εκσυγχρονισμό" της Pemex την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, παρόλο που ο πρόεδρος Πένια Νιέτο αρνείται αυτό το ενδεχόμενο.