Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

H παγκόσμια επισιτιστική κρίση απαιτεί κοινές προσπάθειες


Marcos Alfonso

Ο πληθυσμός  του πλανήτη αυξάνεται, καθώς ανεβαίνει ο μέσος όρος ζωής σε πολλές χώρες του κόσμου σύμφωνα με τα στοιχεία που  παρέθεσε ο Κουβανός ηγέτης Φιδέλ Κάστρο. Το 1800  ανέρχονταν σε 1 δις κατοίκους και το 2011 έφτασε τα 7 δις.

 Αυτή η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, που υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια τον χρόνο τον αιώνα που πέρασε, οδηγεί την ανθρωπότητα στο κρίσιμο σταυροδρόμι της παραγωγής τροφίμων και την περιορισμένης πρόσβασης σε αυτά. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που διαρκώς επιδεινώνεται  καθώς τα ισχυρά κράτη αρνούνται –  έστω να συμβάλουν- στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Στην Λατινική Αμερική  οι πεινασμένοι υπολογίζονται σήμερα σε 49 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου για την Διατροφή και της Γεωργία (FAO) του ΟΗΕ  José Graziano da Silva , κατά την σύνοδο κορυφής της Κοινότητας Λατινικής Αμερικής και Καραιβικής (CELAC) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην Χιλή.


Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ το μεγαλύτερο ποσοστό απόρων εντοπίζεται στην Κεντρική Αμερική, όπου το ποσοστό της φτώχειας φτάνει το 51% του πληθυσμού, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο της Λατινικής  Αμερικής και της Καραϊβικής που είναι το 33% του πληθυσμού.

O υποσιτισμός με την σειρά του, επηρεάζει το 15% των κατοίκων της Κεντρικής Αμερικής, πολύ πάνω από τον περιφερειακό μέσο όρο 8%, όπως επίσης, πάνω από τον μέσο όρο της ηπείρου είναι και ο παιδικός υποσιτισμός, ανεβάζοντας  σε 6 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων  που πεινάνε .

«Ήρθε η ώρα για να γίνει η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική ο καλύτερος συνεργάτης για την ανάπτυξη των λιγότερο "τυχερών" χωρών χρησιμοποιώντας την συσσωρευμένη γνώση, τους τεχνικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουμε ό ένας τον άλλον»   δήλωσε ο Graziano da Silva.

Ο Κουβανός Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, σαν προεδρεύων της CELAC έθεσε στην διάθεση του οργανισμού όλες τις τεχνικές και την εμπειρία της συνεργασίας, με έμφαση στην ασφάλεια τροφίμων και την αγροτική ανάπτυξη που διαθέτει η Κούβα.

«H Κούβα είναι μία χώρα που έχει μεγάλη εμπειρία στην καταπολέμηση της πείνας και είναι από τις χώρες που έχουν κατακτήσει περισσότερο τον  Αναπτυξιακό Στόχο της Χιλιετίας, που είναι η καταπολέμηση της μάστιγας» ,δήλωσε ο  Graziano.

Τόνισε επίσης, ότι οι ενέργειες της Κούβας την καθιστούν σε έναν από τους κύριους παράγοντες της συνεργασίας τόσο στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική όσο και στις Αφρικανικές χώρες στους τομείς, μεταξύ άλλων, της υγείας, της εκπαίδευσης και της γεωργίας.

Η Κούβα ήταν από τις πρώτες χώρες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Συνεργασία του Νότου του Ταμείου για την Διατροφή και την Γεωργία του ΟΗΕ, με παρεμβάσεις στο Πράσινο Ακρωτήριο, Ισημερινή Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, τη Βενεζουέλα και τις χώρες της Καραϊβικής.

“Ελπίζουμε να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε ανώτερους οργανισμούς όπως η CELAC”, δήλωσε ο da Silva.

Σε αυτό το πνέυμα ο Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο τόνισε την σημασία της συνεχούς  υποστήριξης στην αναπτυξιακή διαδικασία στην Αϊτή, σημειώνοντας ότι η επισιτιστική κατάσταση σε αυτή την χώρα είναι ένα πρόβλημα όλης της ηπείρου, για το οποίο όλες οι χώρες θα πρέπει να προσφέρουν βοήθεια για να επιλυθεί.

Η Τελική Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της CELAC , αναγνωρίζει ότι η κύρια αιτία της πείνας είναι η φτώχεια και για να την αντιμετωπίσουμε « είναι αναγκαίο να συντονίσουμε τις δράσεις που σχετίζονται με την παραγωγική ένταξη των μικρών αγροτών, το διεθνές εμπόριο και την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως υγείας και εκπαίδευσης , μέσω της συνεχούς υποστήριξης διαφόρων  μηχανισμών και περιφερειακών οργανισμών.

Αυτό είναι το μεγάλο σταυροδρόμι μπροστά στις χώρες της ηπείρου μας. Η Κούβα, χωρίς να έχει λύσει όλα της τα προβλήματα, στο μέτρο των δυνατοτήτων της λαμβάνει τα μέτρα για να συνεισφέρει στην βοήθεια προς τα άλλα έθνη.
Να ενώσουμε την θέλησή μας και να δράσουμε, αυτή είναι η πρόκληση.