Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Χιλιάδες Γουατεμαλτέκοι τιμούν τα θύματα του εμφυλίου

Πηγή: Telesur

Διάφορες κοινωνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις θυμούνται κάθε 25 Φεβρουαρίου τα 250.000 θύματα της στρατιωτικής καταπίεσης στην Γουατεμάλα, μεταξύ 1960 και 1996, στα πλαίσια της «Εθνικής Ημέρας Αξιοπρέπειας των Θυμάτων της Εσωτερικής Ένοπλης Σύγκρουσης». Αυτή η επέτειος τιμάται στη Γουατεμάλα από τις 25 Φεβρουαρίου 1999, όταν η Επιτροπή για την Ιστορική Εξακρίβωση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε έκθεση σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που συνέβησαν στο κράτος αυτό της Κεντρικής Αμερικής κατά της διάρκεια του 36ετούς εμφυλίου. Σύμφωνα με στοιχεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων, 250.000 πολίτες της Γουατεμάλας εξοντώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, εκ των οποίων 45.000 ήταν θύματα βίαιων εξαφανίσεων.

Τις εκδηλώσεις συγκαλεί η Συντονιστική «Γενοκτονία Ποτέ Πιά», η οποία περιλαμβάνει δεκάδες οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, με μέλη επιζήσαντες και συγγενείς των θυμάτων της στρατιωτικής δικτατορίας. Σύμφωνα με τη συντονιστική, κάθε χρόνο «συγγενείς, επιζήσαντες, σύλλογοι και κοινωνικές οργανώσεις τιμούν τη μνήμη της επετείου, όχι μόνο για να θυμηθούν αλλά επίσης για να τιμήσουν τη ζωή και τον αγώνα των χωρικών, φοιτητών και συνδικαλιστών ηγετών, πανεπιστημιακών, θρησκευόμενων, ανδρών, γυναικών, αγοριών και κοριτσιών».

Όπως και το 2012, η Πλατεία Συντάγματος θα υποδεχτεί τη λαϊκή κινητοποίηση που ζητά «δικαιοσύνη, επανόρθωση και ολοκληρωτική αποκατάσταση, γιατί δε γίνεται να προσδοθεί αξιοπρέπεια στα θύματα όταν μεγάλες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων παραμένουν ατιμώρητες και οι υπεύθυνοι δεν δικάζονται και δεν φυλακίζονται». Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ακόμα ότι η ημερομηνία χρησιμεύει για να «θυμόμαστε τα ιδανικά του αγώνα όλων εκείνων των ανθρώπων που ήταν θύματα της ένοπλης σύγκρουσης, που εργάστηκαν ώστε σ’ αυτή τη χώρα να εξαφανιστούν ο ρατσισμός, η φτώχεια, οι διακρίσεις και οι αποκλεισμοί».

Μια βδομάδα πριν, ανθρωπιστικές ομάδες και συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ότο Πέρες Μολίνα, να σεβαστούν τις αποφάσεις του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (CIDH) και να θωρακίσουν θεσμικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απονομή δικαιοσύνης.

Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει και η δίκη των πρώην στρατηγών Εφραίν Ρίος Μοντ και Χοσέ Ροντρίγκες με την κατηγορία της γενοκτονίας, ως ηθικοί αυτουργοί της σφαγής 1.771 ινδιάνων Μάγια (βλ. Ο Ρίος Μοντ δικάζεται για γενοκτονία στη Γουατεμάλα μετά από 30 χρόνια).

Μεταξύ Μαρτίου 1982 και Αυγούστου 1983, ο Ρίος Μόντ κατείχε τη θέση του πραξικοπηματία προέδρου ενώ ο Ροντρίγκες ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπίας. Το δικαστήριο αποφάσισε να παραπέμψει σε δίκη τα δύο ανώτατα «στελέχη» της χούντας, παρακάμπτωντας νομικά κωλύματα των δικηγόρων της υπεράσπισης που αμφισβητούσαν την αμεροληψία των τριών δικαστικών που ορίστηκαν να εκδικάσουν την υπόθεση.