Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Σύνοδος των χωρών της Κεντρικής Αμερικής στην Κόστα Ρίκα

Πηγή: Telesur

Ξέκινησε την Τετάρτη στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα η σύνοδος των χωρών μελών του Συστήματος Κεντροαμερικανικής Ολοκλήρωσης (SICA): Γουατεμάλα, Παναμάς, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Μπελίζ και Κόστα Ρίκα. Προσκεκλημένο είναι και το Μεξικό, που δεν ανήκει στον οργανισμό. Οι πρόεδροι των χωρών της Κεντρικής Αμερικής θα συζητήσουν για τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή, όπως το ναρκοεμπόριο, το οργανωμένο έγκλημα και η μετανάστευση, απέναντι στα οποία προτίθενται να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο. Ένα ακόμα θέμα είναι η ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, δεσμεύτηκε στους ομολόγους του να συνδράμει η χώρα του σε υλικοτεχνική υποδομή, εκπαίδευση προσωπικού και ανταλλαγή πληροφοριών γύρω από ζητήματα ασφάλειας, κυρίως σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών. Η Κεντρική Αμερική είναι το σταυροδρόμι ανάμεσα στο μεγαλύτερο παραγωγό κοκαϊνης στον κόσμο (Κολομβία) και τον μεγαλύτερο καταναλωτή (ΗΠΑ). Ως και τούτου, το 90% της διακινούμενης ποσότητας αυτής της ναρκωτικής ουσίας περνά από το έδαφός της, με μοιραίο επακόλουθο την έξαρση της γενικότερης εγκληματικής δραστηριότητας και της βίας.


Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το μεταναστευτικό, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από τις πιο φτωχές χώρες της Κεντρικής Αμερικής περνούν κάθε χρόνο παράνομα στο Μεξικό με την ελπίδα να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και να βρουν εκεί εργασία. Σε όλη αυτή τη διαδρομή πολλοί από αυτούς πέφτουν θύματα ληστειών, βιασμών, εκβιασμών και δολοφονιών από τις τοπικές μαφίες.

Όσον αφορά το οικονομικό ενδιαφέρον της συνόδου, θα αναζητηθεί η δυνατότητα επέκτασης των εμπορικών συμφωνιών που έχει το Μεξικό με το "Βόρειο Τρίγωνο" της Κεντρικής Αμερικής (Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα), με τη Νικαράγουα και την Κόστα Ρίκα επίσης.

Γενικότερα στόχος της συνόδου είναι η προώθηση της συνεργασίας των χωρών της Κεντρικής Αμερικής στα πλαίσια της περιφερειακής ολοκλήρωσης. Παρόλο που οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι δεξιόστροφες και οι προτάσεις που συζητούνται είναι κύρια βορειοαμερικανικής εμπνεύσεως (σύμφωνα ελεύθερου εμπορίου και συνεργασίες σε θέματα ασφαλείας), αξιολογείται ως θετικό το γεγονός ότι οι χώρες της περιοχής αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, χωρίς την απευθείας ανάμιξη και καθοδήγηση των ΗΠΑ όπως στο παρελθόν.