Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Στον Εντουάρντο Γκαλεάνο και την Αλίσια Αλόνσο τα βραβεία ALBA 2012

Πηγή: cubadebate.cu

Ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο ("Ανοιχτές Φλέβες της Λατινικής Αμερικής") και η διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας, Αλίσια Αλόνσο, τιμήθηκαν την Τετάρτη με τα βραβεία ALBA 2012, στις κατηγορίες Γραμμάτων και Τεχνών, αντίστοιχα.

Η κριτική επιτροπή απένειμε ομόφωνα το βραβείο ALBA για τα Γράμματα στον Εντουάρντο Γκαλεάνο για την ανεκτίμητη προσφορά του στη διαμόρφωση ιστορικής συνείδησης της «Δικής μας Αμερικής», σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα Cubarte (www.cubarte.cult.cu).

Ομόφωνα επίσης η επιτροπή απένειμε το αντίστοιχο βραβείο για τις Τέχνες στην Αλίσια Αλόνσο, λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετική καλλιτεχνική διαδρομή της, ξεδιπλωμένη σε συνεχή επικοινωνία και δέσμευση στο λαό της.

Ο Γκαλεάνο, 72 ετών και συγγραφέας πολλών βιβλίων, είπε ότι αυτό το βραβείο τον ευχαριστεί πολύ, όταν ενημερώθηκε στο Μοντεβιδέο ότι το έχει κερδίσει. «Κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώνει ότι αυτό που κάποιος γράφει μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα μοναχικό ξέσπασμα: Λέξεις που ενώνονται με άλλες λέξεις γραμμένες ή ειπωμένες από άλλα χέρια και στόματα, σε πολύ διαφορετικά μέρη» δήλωσε ο Γκαλεάνο στο πρακτορείο Prensa Latina. «Σε όλους εμάς, που δηλώνουμε μέρος της ALBA, μας παρακινεί η βεβαιότητα ότι συνεισφέρουμε σε μια δουλειά ανάκτησης της συλλογικής μας αξιοπρέπειας», πρόσθεσε ο δημοφιλής συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Η Αλόνσο, 92 ετών, συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια από τότε που έγινε διάσημη στη Νέα Υόρκη με την ερμηνία της στο μπαλέτο Ζιζέλ, και παραμένει διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας, το οποίο ίδρυσε η ίδια πριν 65 χρόνια.

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τον Ατίλιο Μπορόν (Αργεντινή), τον Γκιγιέρμο Κάστρο (Παναμάς), την Ντίγνα Γκέρα (Κούβα), τον Ραούλ Πέρες Τόρες (Εκουαδόρ) και τον Εστέβαν Τικόνα Αλέχο (Βολιβία).

Η Μπολιβαριανή Συμμαχία της Αμερικής Μας (ALBA) είναι ένα μπλοκ 8 χωρών, που δημιουργήθηκε το 2004 με πρωτοβουλία της Βενεζουέλας και της Κούβας. Ο οργανισμός θέσπισε το 2006 τα Βραβεία Γραμμάτων και Τεχνών για να αναγνωρίσει και να τιμήσει τους δημιουργούς που έχουν αφιερώσει με συνέπεια τη ζωή και το σύνολο του έργου τους για να μεγαλώσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, σύμφωνα με το Cubarte. 
Άνάμεσα στους προηγούμενους νικητές ξεχωρίζουν ο Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Όσκαρ Νιμέγιερ, ο Ουρουγουανός συγγραφέας Μάριο Μπενεντέτι και ο Κουβανός τραγουδοποιός Σίλβιο Ροντρίγκες. Το χρηματικό βραβείο είναι ύψους 75.000 δολαρίων.