Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Οι Έλληνες ζητούν την απελευθέρωση των 5 κουβανών αντιτρομοκρατών που κρατούνται στις ΗΠΑ

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στην εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 3/2 απαιτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ η απελευθέρωση των  5 κουβανών φυλακισμένων ηρώων.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου Νίκο Καρανδρέα  το ψήφισμα που υιοθετήθηκε στην μαζική εκδήλωση των  φίλων της Κούβας και απευθύνεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κατατεθεί την  Τετάρτη (13/2) στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον στην Αθήνα.

Επισημαίνεται επίσης,  ότι οι πέντε μαχητές: Antonio Guerrero, Fernando Gonzalez, Gerardo Hernandez, Ramon Labañino και René González  οδηγήθηκαν σε δίκες που δεν πληρούσαν τις νομικές  διαδικασίες και καταδικάστηκαν επειδή προσπάθησαν να αποτρέψουν εγκληματικές ενέργειες σε βάρος  της πατρίδας τους.

Γι αυτό απαιτείται η άμεση απελευθέρωση των 4 πρώτων και η επιστροφή του τελευταίου (ο οποίος έχει  ήδη αποφυλακιστεί) και υποχρεώνεται να παραμείνει υπό επιτήρηση για άλλα τρία χρόνια στις ΗΠΑ.

Το ψήφισμα καταγγέλει επίσης την άδικη στάση της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον που συνεχίζει να υποβάλλει σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και απομόνωσης τους κρατούμενους, θέτοντας περιορισμούς στην επικοινωνία με τους δικηγόρους  και τις οικογένειές τους , αρνούμενη συστηματικά να χορηγήσει βίζα  στις συζύγους τους για να τους επισκεφθούν στην φυλακή.

Τέλος, ο Σύνδεσμος εκφράζει την υποστήριξη και αλληλεγγύη του προς τον λαό της Κούβας  που παλεύει να οικοδομήσει μια κοινωνία της ισότητας και της δικαιοσύνης και απαιτεί την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, καθώς και τον τερματισμό της λεγόμενης «κοινής θέσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.