Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ραφαέλ Κορέα μεγάλος νικητής των εκλογών με 56,7%

Πηγή: Telesur

Επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά που έδειχναν τον Ραφαέλ Κορέα νικητή των χθεσινών εκλογών στον Ισημερινό και με μεγάλη διαφορά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της "γρήγορης καταμέτρησης" που ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλεκτορικό Συμβούλιο (CNE), το δίδυμο Κορέα - Γκλας (για τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου αντίστοιχα) πήραν το 56,7% των ψήφων, με το 100% των ψηφοδελτίων καραμετρημένο.

Ο δεύτερος υποψήφιος Γκιγιέρμον Λάσο συγκέντρωσε 23,3%, επιβεβαιώνοντας επίσης την εκτίμηση για πάνω από 30 μονάδες διαφορά. Πιο πίσω ο Λούσιο Γκουτιέρες με 6,6% και ο Μαουρίσιο Ρόδας με 4% περίπου.


Η διαδικασία ήταν μια γιορτή της δημοκρατίας και έλαβε χώρα με απόλυτη ομαλότητα και ειρήνη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του (CNE). Επί συνόλου 11.380.725 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, το 74,16% ψήφισε έγκυρα, 1,46% ήταν τα λευκά ψηφοδέλτια και 5,79% άκυρα.


Εντός της Δευτέρας θα ανακοινωθούν και τα οριστικά αποτελέσματα, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα για την Εθνοσυνέλευση και τις τοπικές συνελεύσεις. Μετά την άνετη επανεκλογή του Ραφαέλ Κορέα, το ζητούμενο για το κυβερνόν κόμμα Alianza País είναι αν θα καταλάβει τα δύο τρίτα των 137 εδρών του κοινοβουλίου, ώστε να μπορεί να περάσει νέα συνταγματική μεταρρύθμιση και κρίσιμα νομοσχέδια.

Στις πρώτες δηλώσεις του, ο Κορέα είπε ότι η νίκη ενισχύει τη διαδικασία αλλαγών στην περιοχή, "τίποτα δε σταματά την Επανάσταση Πολιτών", ενώ αφιέρωσε τη νίκη του στο φίλο του Ούγκο Τσάβες: "Αξίζει η ευκαιρία για να αφιερώσω επίσης τη νίκη σε αυτόν τον μεγάλο λατινοαμερικάνο ηγέτη που έχει αλλάξει τη Βενεζουέλα, στον μεγάλο φίλο Ούγκο. Ακόμα να ευχηθώ το καλύτερο για την οικογένειά του και το καλύτερο δυνατό μέλλον".