Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

24 χρόνια από το "Καρακάσο"

Του Iván Lira
Πηγή: Telesur

24 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την επέτειο του Caracazo (27 Φεβρουαρίου 1989), όταν οι δυνάμεις καταστολής κάτω από τις διαταγές του τότε προέδρου, Κάρλος Αντρές Πέρες, βγήκαν για να σφαγιάσουν τον εξεγερμένο λαό στους δρόμους του Καράκας. Ο πρεσβύτερος της ενορίας του Σαν Μπουεναβεντούρα, Ματίας Καμούνιας, έχοντας ζήσει από κοντά τα δραματικά εκείνα γεγονότα, θυμάται την μαύρη επέτειο και διαβεβαιώνει ότι «όσοι έζησαν την 27η Φεβρουαρίου πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα δώσουν το παράδειγμα στη μάχη κατά της ατιμωρησίας».

Φέτος τιμάται η μνήμη 24 χρόνων του «Καρακάσο» (*), της λαϊκής έκρηξης κατά των πολιτικών που υπαγορεύονται και χαιρετίζονται - μέχρι και σήμερα - από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Τότε οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατεστάλησαν βάναυσα από τις αστυνομικές δυνάμεις και το στρατό, αφήνοντας – σύμφωνα με την κυβέρνηση Πέρες – 300 νεκρούς. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες, ερευνητές και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων επιβεβαιώνουν ότι οι νεκροί ήταν μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων.

Matías Camuñas
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Διασταύρωση λέξεων», με παρουσιάστρια τη δημοσιογράφο Πατρίσια Βιγιέγας, ο Καμούνιας επέμεινε σχετικά με την ανάγκη να μαθευτεί η «απόλυτη αλήθεια» γύρω από τα γεγονότα της 27ης Φεβρουαρίου (27F). «Όποιος διέταζε τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Καρακάσο ήταν ένας πραγματικά άρρωστος», σχολίασε ο ιερέας, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος του πολυπληθούς τομέα Πετάρε στα ανατολικά της πρωτεύουσας, όταν οι φτωχογειτονιές κατέβηκαν να διαμαρτυρηθούν κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονταν. Ο ιερέας είπε ακόμα ότι «οι πεσόντες σε αυτή την ιστορική ημερομηνία άνοιξαν το δρόμο για μια νέα Βενεζουελα» και πιστεύει ακόμα ότι εκείνα τα γεγονότα δεν ήταν μάταια.
 
Το Καρακάσο ήταν η ώθηση έτσι ώστε τρία χρόνια αργότερα (4/2/1992) περισσότεροι από 2.350 άνδρες, πολίτες και στρατιωτικοί, με ηγέτη τον σημερινό αρχηγό του κράτους, Ούγκο Τσάβες, να οργανώσουν και να συμμετάσχουν σε ένα επαναστατικό κίνημα εναντίον του Πέρες, ο οποίος είχε ρίξει τη Βενεζουέλα στη φτώχεια, τη διαφθορά και την ατιμωρησία. Ήταν η περίφημη «Επιχείρηση Σαμόρα» (Operación Zamora), που κατέληξε σε αποτυχία και για την οποία ο Τσάβες πλήρωσε με δύο χρόνια φυλακή. Έξι χρόνια αργότερα όμως κέρδισε τις εκλογές και άρχισε να εφαρμόζει το ριζοσπαστικό και σοσιαλιστικό του πρόγραμμα.

(*) Γενικά η κατάληξη "άσο" παραπέμπει σε τεταμένες καταστάσεις και βίαια γεγονότα σε έναν τόπο: Caracazo, Bogotazo, Argentinazo κλπ.