Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

FARC-EP: Καταγγέλει την κολομβιανή κυβέρνηση για συμφωνίες με πολυεθνικές

cubadebate / Prensa Latina.

ΑΒΑΝΑ – Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) ζήτησαν εξηγήσεις από την κολομβιανή κυβέρνηση αναφορικά με την παρουσία και δραστηριοποίηση πολυεθνικών εταιρειών στη χώρα. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών στην Κούβα, ο διοικητής των FARC-EP Αντρές Πάρις ανακοίνωσε τις θέσεις της αντάρτικης οργάνωσης στο ζήτημα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Στην ανακοίνωση οι FARC-EP καταδικάζουν τόσο την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παραγωγή βιοκαυσίμων, όσο και στις συμφωνίες που έχει συνάψει με πολυεθνικές εταιρείες για θέματα βιομηχανικής μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Ο υπουργός γεωργίας της Κολομβίας Χουάν Καμίλο Ρεστρέπο είχε δηλώσει προσφάτως ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε αυστηροποίηση των κανονισμών που διέπουν την δραστηριοποίηση ξένων επενδύσεων στον αγροτικό τομέα. Παρ' όλα αυτά, όπως τονίζει η ανακοίνωση της αντάρτικης οργάνωσης, ο αμερικανικός πολυεθνικός κολοσσός Cargill ήδη προετοιμάζει 90.000 εκτάρια στην κολομβιανή ύπαιθρο για την παραγωγή σιτηρών που θα του αποφέρουν μεγάλα κέρδη χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τον αγροτικό πληθυσμό.  

Επιπλέον, οι αντάρτες κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση ότι έχει επιτρέψει σε πολυεθνικές να χρησιμοποιούν αγροτικά προϊόντα, όπως ζαχαροκάλαμα, για την παραγωγή αιθανόλης, κάτι που συνδέεται άμεσα με την κερδοφορία των εταιρειών και όχι με τις ανάγκες του πληθυσμού της χώρας. Τα αγροτικά δηλαδή προϊόντα που παράγει η κολομβιανή ύπαιθρος χρησιμοποιούνται, όπως κατήγγειλε η αντάρτικη οργάνωση, για τη δημιουργία βιοκαυσίμων που προορίζονται για αυτοκίνητα και αεροσκάφη, ενώ θα έπρεπε να βοηθούν στο πρόβλημα υποσιτισμού που αντιμετωπίζει σημαντικό μέρος των λαϊκών στρωμμάτων.



Στην ανακοίνωση-καταπέλτη σημειώνεται χαρακτηριστικά πως “οι συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες δεν έχουν σκοπό να θρέψουν το 12% του πλυθησμού που υποφέρει απο υποσιτισμό, ή να εμποδίσει το θάνατο 5.000 παιδιών του πεθαίνουν κάθε χρόνο απο πείνα. Έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να γεμίσουν τσέπες”.



Την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεία των FARC-EP κατέθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών συγκεκριμένο σχέδιο αγροτικής μεταρρύθμισης, κάνοντας σαφές ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση οφείλει, πέραν του να είναι φιλική προς το περιβάλλον, να βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές για το σύνολο του πληθυσμού της κολομβιανής επαρχίας, προάγοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των μικροκαλλιεργητών.



Η ανάπτυξη της κολομβιανής υπαίθρου αποτελεί την πρώτη από τους έξι συνολικά πυλώνες μιας σειράς διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών, που περιλαμβάνουν το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής, το τέλος της ένοπλης διαμάχης, την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών, τα δικαιώματα των θυμάτων, καθώς και μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.



Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στην Αβάνα στις 19 Νοέμβρη με την Κούβα και τη Νορβηγία να είναι διαμεσολαβητές σε μία προσπάθεια να μπει τέλος σε μια διαμάχη δεκαετιών που ταλανίζει την Κολομβία.