Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Η Βενεζουέλα θα ασκήσει νομικές ενέργειες εναντίον της El País


Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε, μέσα από ανακοινωθέν της, την παγκόσμια μιντιακή καμπάνια εναντίον της λατινοαμερικάνικης χώρας που επιχειρείται από τις μεγάλες εταιρίες ενημέρωσης, η οποία εκδηλώνεται για άλλη μια φορά με τη δημοσίευση στην El País μιας ψεύτικης φωτογραφίας του προέδρου Ούγκο Τσάβες.

Στο ανακοινωθέν, το οποίο διάβασε σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Ενημέρωσης Ερνέστο Βιγέγας, η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα ασκήσει τις κατάλληλες νομικές ενέργειες κατά της προσβολής που έγινε στον πρόεδρο Τσάβες και το λαό της Βενεζουέλας. 

Ολόκληρο το ανακοινωθέν έχει ως εξής:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ


Η κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας εκφράζει την πιο ξεκάθαρη εναντίωσή της στη δημοσίευση στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας El País της Ισπανίας μιας γκροτέσκας φωτογραφίας που αποδόθηκε λανθασμένα στον πρόεδρό μας Ούγκο Τσάβες.


Αυτή η τρομερή ενέργεια, η οποία θα περάσει στην ιστορία σαν μια ντροπιαστική σελίδα της παγκόσμιας δημοσιογραφίας, εντάσσεται στα πλαίσια μιας συστηματικής επίθεσης της παγκόσμιας δύναμης των μίντια ενάντια στη Μπολιβαριανή Επανάσταση και τον κομαντάντε Τσάβες, μια καμπάνια που χρησιμοποιεί ως αιχμή του δόρατος τον «ηγεμονικό» ισπανικό τύπο, ιδιαίτερα τις εφημερίδες El País και ABC.


Η δημοσίευση μιας φωτογραφίας ενός ασθενούς κλινήρους σε θάλαμο νοσοκομείου, παρμένης από ένα βίντεο που είχε τραβηχτεί το 2008, με πρόθεση να συνδεθεί με τον πρόεδρο Τσάβες, όχι μόνο παραβίασε όλους τους ηθικούς κανόνες της δημοσιογραφίας, αλλά και το ίδιο το "Εγχειρίδιο Ύφους" της εν λόγω εφημερίδας, καθώς και τα βασικά δικαιώματα που είναι αυτονόητα για τους ασθενείς και την ανθρώπινη προσωπικότητα.


Η βενεζουελανή κυβέρνηση θα ασκήσει τις αρμόζουσες νομικές ενέργειες απέναντι στην προσβολή που διαπράχθηκε, η οποία δεν επανορθώνεται με τις ισχνές δικαιολογίες που δόθηκαν από την εταιρία μαζικής ενημέρωσης [ενν. Grupo Prisa που είναι ιδιοκτήτης της El País] στους αναγνώστες της. Από αλαζονεία, δεν ζήτησαν συγγνώμη από τον πρόεδρο Τσάβες, την οικογένειά του ούτε το λαό της Βενεζουέλας, όπως δεν είχαν ζητήσει συγγνώμη για την επαίσχυντη υποστήριξή τους στο πραξικόπημα της 11ης Απριλίου 2002.


Αυτό το απίστευτο επεισόδιο θα έπρεπε να χρησιμεύσει ως μάθημα για τον κίτρινο τύπο όλου του κόσμου, ιδιαίτερα της Βενεζουέλας, που έχει αναπαράγει αδιάκοπα τα ψέματα του διεθνούς τύπου της εξαπάτησης. Είναι λυπηρό που η El País έχει ξεπέσει στο τέλμα της ABC.


Καράκας, 24 Ιανουαρίου 2013