Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Σημαντική διεθνής συνδιάσκεψη στην Αβάνα - Παρουσίαση βιβλίου για τους Πέντε

 Πηγές: Cubadebate, Telesur

Έληξαν σήμερα στην Αβάνα οι εργασίες της 3ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης για την Ισορροπία στον Κόσμο (III Conferencia Internacional “Por el Equilibrio del Mundo”), η οποία ήταν αφιερωμένη στα 160 χρόνια από τη γέννηση του Χοσέ Μαρτί. Συμμετείχαν πάνω από 800 προσωπικότητες από 44 χώρες. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν οι πρώην πρόεδροι της Δομινικανής Δημοκρατίας Λεονέλ Φερνάντες και της Γουατεμάλας Άλβαρο Κολόμ, ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης Αργεντίνος καλλιτέχνης Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, ο Βραζιλιάνος θεολόγος Φρέι Μπέτο, ο γνωστός δημοσιογράφος Ιγνάσιο Ραμονέ και ο ιστορικός της πόλης της Αβάνας Εουσέμπιο Λεάλ.

Στην τελευταία μέρα της συνδιάσκεψης παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ως επίσημος προσκεκλημένος, ενώ στο κλείσιμο παραδόθηκε και το διεθνές βραβείο "Χοσέ Μαρτί" της UNESCO στον Φρέι Μπέτο, για τη συμβολή του ως συγγραφέα και κοινωνικού ακτιβιστή στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη.


Στις συζητήσεις που έγιναν χαιρετίστηκε η προεδρία της Κούβας στον νεοσυσταθέντα οργανισμό CELAC, γεγονός με ουσιαστική και συμβολική σημασία τη χρονιά που συμπληρώνονται 60 χρόνια από την επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα, σύμφωνα με τον Φρέι Μπέτο, ενώ ο Εσκιβέλ σχολίασε ότι τη στιγμή που ο κόσμος όλο και περισσότερο αναζητά τη "μοναδική σκέψη", την οποία ονομάζει "μονοκαλλιέργεια των μυαλών", η περιοχή έχει την πρόκληση να το ξεπεράσει αυτό, από μια κοινή ταυτότητα στην ποικιλομορφία, γιατί όταν μιλάμε για την αμερικανική ήπειρο δεν είναι ένα ομοιογενές πράγμα.

Από αριστέρα: Φ. Μοράις, Ι. Λούλα, Ρ. Αλαρκόν
Στα πλαίσια της συνδιάσκεψης παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης, Ρικάρντο Αλαρκόν ντε Κεσάδα, η πρώτη ισπανική έκδοση του βιβλίου του Βραζιλιάνου συγγραφέα Φερνάντο Μοράις "Οι τελευταίοι στρατιώτες του Ψυχρού Πολέμου" (Los últimos soldados de la guerra fría). Το βιβλίο αναφέρεται στην υπόθεση των Πέντε Κουβανών που κρατούνται επί 15 χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ.

Στην παρουσίαση ήταν παρόντες ακόμα ο πρώην πρόεδρος Λούλα, ο Φρέι Μπέτο, ο Αρμάντο Χάρτ (πρόεδρος του Γραφείου Πρόγραμμα Μαρτί) και η Ελίζαμπεθ Παλμέιρο, σύζυγος του Ραμόν Λαμπανίνιο, εκπροσωπώντας τις οικογένειες των Πέντε.

Ο Αλαρκόν παρουσίασε το βιβλίο λέγοντας ότι έχει συμβάλει πολύ για να μαθευτεί η αλήθεια γύρω από την υπόθεση των Gerardo Hernández, Fernando González, Antonio Guerrero, René González και Ramón Labaniño, και ο ίδιος Χοσέ Μαρτί θα το διάβαζε με ενδιαφέρον. Ο συγγραφέας είπε ότι ήταν τιμή του να συμμετέχει σ' αυτή την εκδήλωση μαζί με τον Αλαρκόν, τον Μπέτο, τον "αδελφό εν Χριστώ και εν... Κάστρο", τον "αιώνιο πρόεδρο της Βραζιλίας" Λούλα και τις οικογένειες των πέντε ηρώων. Αφιέρωσε επίσης το βιβλίο στο Λέοναρντ Γουάινγκλας, δικηγόρο των "Πέντε" που πέθανε πρόσφατα.