Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Πολύ κοντά στην επανεκλογή ο Ραφαέλ Κορέα

"Εσύ αποφασίζεις ανάμεσα στο σκοτεινό παρελθόν
ή αυτή την όμορφη Δημοκρατική Επανάσταση"

Cubadebate / Telesur

Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Perfiles de Opinión που στη δημοσιότητα την Τρίτη δίνει ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα στον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα έναντι των αντιπάλων του. Πιο συγκεκριμένα, ο Κορέα συγκέντρωσε το 63% ως προς την προόθεση ψήφου, έναντι 9% του Γκιγιέρμο Λάσο, 4% του Λούσιο Γκουτιέρες και 2% του Άλβαρο Νοβόα.

Σε σύγκριση με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας ένα μήνα πριν, ο υποψήφιος της Alianza País έχει αυξήσει το ποσοστό του κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Με δεδομένο δε τον εκλογικό νόμο, που δίνει τη νίκη στον πρώτο υποψήφιο αν συγκεντρώσει έστω 40% και έχει διαφορά 10% και άνω από τον δεύτερο, είναι εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου.


Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 8.588 ατόμων ηλικίας 16 έως 65 ετών με τη μέθοδο της «προσομείωσης εκλογών» (δηλαδή κάλπη), κάτι που αυξάνει την αξιοπιστία της. Στις εκλογές της 17 Φεβρουαρίου περίπου 11,5 εκατομμύρια Εκουαδοριανοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν πρόεδρο, αντιπρόεδρο, 137 εκπροσώπους στο εθνικό κοινοβούλιο και 5 των κοινοτήτων των Άνδεων για την περίοδο 2013 – 2017.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμο Voz de Santuario, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ δεσμεύτηκε, αν επανεκλεγεί, να στηρίζει τα προγράμματα βοήθειας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τη βελτίωση της εκπαίδευσης.

Τα προγράμματα υπέρ των ΑΜΕΑ θα υπαχθούν απευθείας σε γραμματεία της αντιπροεδρίας, θα αξιοποιηθεί η ήδη σημαντική εμπειρία σε αυτό τον τομέα και θα συνεχιστούν τα πετυχημένα προγράμματα Μανουέλα Εσπέχο και Χοακίν Γκαγιέγκος.

Όσο αφορά στην εκπαίδευση, 5.000 σχολικά συγκροτήματα θα επανασχεδιαστούν και θα επανεξοπλιστούν, ενώ σε 19.000 παλαιού τύπου σχολεία διασκορπισμένα σ’ όλη την χώρα θα γίνουν συγχωνεύσεις σε σύγχρονες υποδομές που θα επιτρέπουν καλύτερη ανάπτυξη των εκπαιδευτικών διαδικασιών.

Σχετικά με την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ο πρόεδρος Κορέα είπε ότι επενδύεται 1 δις δολάρια στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά είναι ανάγκη να μπουν «ποσοστώσεις» ανά σχολή, ανάλογα με το βαθμό ζήτησης κάθε ειδικότητας.

Σχετικά με τη φορολογική πολιτική, κάλεσε τους πολίτες να μην εξαπατηθούν από τους υποψηφίους που υπόσχονται να μειώσουν τους φόρους, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, "οι φτωχοί του Εκουαδόρ δεν πληρώνουν φόρους, μόνο οι πλούσιοι και η μεσαία τάξη", με δεδομένο ότι τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και τα περισσότερα φάρμακα απαλλάσσονται από δασμούς.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά φορολογικών εσόδων επί του ΑΕΠ στον κόσμο (12%), ενώ σε χώρες όπως η Χιλή, το Περού και η Ισπανία οι φόροι ανέρχονται περί το 20% του ΑΕΠ.

Στο κλείσιμο της συνέντευξης, ο Κορέα συνόψισε ότι μέσα στα 6 χρόνια της κυβέρνησής του οι αλλαγές στη χώρα ήταν ιστορικές και υποσχέθηκε σε μια νέα θητεία να συνεχίσει να εργάζεται για να ριζοσπαστικοποιήσει και να ισχυροποιήσει τη διαδικασία που ονομάζει Επανάσταση Πολιτών (Revolución Ciudadana).