Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ο Αρμάντο Χαρτ εκθειάζει την επικαιρότητα της σκέψης του Μαρτί



Η σκέψη του Χοσέ Μαρτί ξαναγίνεται επίκαιρη γιατί αντιπροσωπεύει ό,τι πιο εκλεκτό μιας πολιτιστικής, πολιτικής, κοινωνικής και φιλοσοφικής κληρονομιάς, προσανατολισμένης προς τα συμφέροντα των «φτωχών της γης», δήλωσε ο Αρμάντο Χάρτ, διευθυντής του Γραφείου του Προγράμματος Μαρτί και πρώην υπουργός.

Ο κουβανός διανοούμενος και πολιτικός, μια από τις ιστορικές φιγούρες της Επανάστασης, πρόσθεσε ότι η κληρονομιά του Μαρτί ήταν επίσης προσανατολισμένη προς τα βασικά συμφέροντα της ανθρωπότητας.

Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, [η σκέψη του Μαρτί] συνιστά «υποχρεωτικό σημείο αναφοράς για να αντιμετωπιστούν τα πιεστικά παγκόσμια προβλήματα του πολιτισμού μας, εκ μέρους όλων εκείνων που ανησυχούν σήμερα για το αβέβαιο μέλλον».


Ο Χαρτ, ο  οποίος έχει μελετήσει σχολαστικά την προσωπικότητα του Μαρτί, θεωρεί ότι οι Κουβανοί, κατά πρώτο λόγο, έχουν το χρέος να παρουσιάσουν και να διαδώσουν, με μεγαλύτερη ακρίβεια και επικαιροποιώντας τις ιδέες τους, το έργο αυτής της διάνοιας της πολιτικής, της λογοτεχνίας και της παγκόσμιας σκέψης.

Επιπλέον, θυμάται ότι η Χιλιανή ποιήτρια Γκαμπριέλα Μιστράλ, πρώτη λατινοαμερικάνα νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας (το 1945), τον κατέταξε ως τον πιο αγνό άνθρωπο της φυλής του.

Παρόλο που έζησε μόνο 42 χρόνια, υποστηρίζει ο Χαρτ, ο Μαρτί «άφησε ένα εντυπωσιακό έργο και κέρδισε τις μεγαλύτερες αναγνωρίσεις και εγκώμια ως συγγραφέας, ποιητής, πολιτικός οργανωτής και επαναστάτης, από την πλευρά των πιο βαθιών στοχαστών και ανθρώπων της πιο στέρεας κουλτούρας της εποχής του».

Καθώς ήταν άνθρωπος με την πιο λεπτή ευαισθησία, πέτυχε να ιδρύσει το Επαναστατικό Κουβανικό Κόμμα, το οποίο οργάνωσε και ξεσήκωσε στον αναγκαίο πόλεμο ενάντια στην ισπανική αποικιακή κυριαρχία στην Αμερική.

Ο Χαρτ υπενθύμισε ότι ο ιστορικός ηγέτης της επαναστατικής διαδικασίας στην Κούβα, ο Φιντέλ Κάστρο, υπέδειξε τον Μαρτί ως τον εμπνευστή της Κουβανικής Επανάστασης.

Όλες αυτές οι πλευρές συγκεντρώνονται στην προσωπικότητα του Χοσέ Μαρτί.

Και «αν ο Μαρτί δεν είναι περισσότερο γνωστός και αναγνωρίσιμος στο κόσμο σήμερα σε όλο το μεγαλείο του, αυτό οφείλεται στην άγνοια που υπήρχε στον φαινομενικά πολύ πολιτισμένο εικοστό αιώνα σχετικά με τον τεράστιο πολιτιστικό και πνευματικό πλούτο των λαών της Αμερικής Μας, οι οποίοι τώρα διεκδικούν τη θέση τους στον κόσμο», λέει χαρακτηριστικά ο Κουβανός διανοούμενος.

Η πορεία του Αρμάντο Χαρτ ξεκινά στη δεκαετία του ‘50 του προηγούμενου αιώνα, όταν εντάχθηκε στην εθνική διεύθυνση του Κινήματος της 26 Ιουλίου, οργάνωση με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο η οποία πρωταγωνίστησε στον αγώνα της Κούβας εναντίον της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα, του ανθρώπου που πήρε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1952.

Μετά τον επαναστατικό θρίαμβο του 1959, ο Χαρτ υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, όπως Υπουργός Εκπαίδευσης (1959-1965), Υπουργός Πολιτισμού (1976-1997) και διευθυντής του Γραφείου του Προγράμματος Μαρτί (1997-σήμερα), αξίωμα στο οποίο κάποιος διορίζεται απευθείας από το Συμβούλιο του Κράτους. Ακόμα, όταν δημιουργήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, το 1965, έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής – στην οποία συμμετέχει μέχρι σήμερα – και του Πολιτικού Γραφείου.