Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Κουβανικές εκλογές 2013



Πηγή: Cubadebate.cu

Η Κούβα κατηγορείται από τις ΗΠΑ και τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, καθώς και από "ανεξάρτητες" οργανώσεις υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για έλλειψη δημοκρατίας και πλουραλισμού. Τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνήθως αποσιωπούν τις εκλογικές αναμετρήσεις του νησιού ή τις παρουσιάζουν ως παρωδίες εκλογών που παραπέμπουν σε αυταρχικά πολιτεύματα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; 

Στις 3 Φλεβάρη 2013 θα διεξαχθούν στην Κούβα βουλευτικές εκλογές, στις οποίες θα αναδειχθούν 612 αντιπρόσωποι της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας (Εθνικό Κοινοβούλιο) και άλλα 1270 περίπου μέλη των επαρχιακών συνελεύσεων, σε συνέχεια μιας "διαδικασίας ιδιαίτερα και βαθιά δημοκρατικής", σύμφωνα με τον αναπληρωτή κοσμήτορα της Νομικής Σχολής της Αβάνας, Χουάν Μεντόσα.


Οι υποψηφιότητες για το εθνικό και τα επαρχιακά κοινοβούλιο προέρχονται κατά 50% από τους 14.537 εκλεγμένους στους 168 δήμους κατά τις δημοτικές εκλογές που έλαβαν χώρα τον προοηγούμενο Οκτώβριο και Νοέμβριο, με συμμετοχή 94% του πληθυσμού. Το υπόλοιπο 50% των υποψηφιοτήτων προέρχεται από την κοινωνία πολιτών, και πιο συγκεκριμένα από επιτροπές που συγκροτούνται από κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις όπως η Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών Φοιτητών, η Γενική (Ομοσπονδία) Εργατών Κούβας, η Ομοσπονδία Κουβανών Γυναικών, ο Εθνικός Σύνδεσμος Μικροκαλλιεργητών κ.α. 

Αυτές οι επιτροπές εξετάζουν μεγάλων αριθμό ονομάτων που προτείνονται από τις τοπικές κοινωνίες και προκρίνουν τους αξιολογότερους. Έτσι εξασφαλίζεται επιπλέον ότι η Εθνοσυνέλευση (και οι επαρχιακές συνελεύσεις) εμπλουτίζονται με αξιόλογους καλλιτέχνες, αθλητές, γιατρούς, εργάτες, φοιτητές και γενικά εκπροσώπους από όλο το μωσαϊκό της κουβανικής κοινωνίας, σύμφωνα με τον Κουβανό νομικό.
- Παππού, η ψήφος είναι μυστική...
- Σε σένα μπορώ να το πω,
ψήφισα για το μέλλον σου!

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι εκλεγμένοι βουλευτές συνεχίζουν να ασκούν τα κανονικά τους επαγγέλματα, και δεν αμείβονται επιπλέον για το βουλευτικό τους αξίωμα. Έτσι αποτρέπεται ο παραγοντισμός και εκμηδενίζεται το κίνητρο του ατομικού συμφέροντος εις βάρος του συλλογικού, αφού ο βουλευτής ουσιαστικά δεν έχει περισσότερα προνόμια από ένα απλό εργαζόμενο, αλλά μόνο περισσότερες υποχρεώσεις για το διάστημα της θητείας του. Ο κ. Μεντόσα σχολίασε ότι οι ιδιαιτερότητες του κουβανικού εκλογικού συστήματος βασίζονται στην παράδοση και εμπειρία της χώρας, ωστόσο παραδέχτηκε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όπως και σε κάθε τομέα κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας.

Ενδιαφέρον έχουν οι ποσοστώσεις των υποψηφίων κατά φύλο, φυλετική ομάδα, ηλικία, επίπεδο σπουδών κλπ. Ως προς το φύλο, σε 299 ανέρχεται ο αριθμός των γυναικών υποψηφίων στην Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, δηλαδή 48,86% επί του συνόλου των 612 εδρών, ξεπερνώντας τις 266 γυναίκες (43,32%) που κατέχουν έδρες στη σημερινή βουλή. Αυτό ανακοίνωσε στην εφημερίδα Γκράνμα η Αμαρίλις Πέρες Σαντάνα, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Υποψηφιοτήτων, η οποία τόνισε ακόμα ότι ανάμεσα στους 612 υποψήφιους για την όγδοη θητεία του κοινοβουλίου (2013-2018), εκτιμάται ότι το ποσοστό ανανέωσης θα είναι 67% και θα αντιπροσωπεύονται όλες οι συνιστώσες της κουβανικής κοινωνίας, κρατικές και μη.

Μ' αυτό τόν τρόπο, το 30% των υποψηφίων συνδέονται άμεσα με την παραγωγή και τις υπηρεσίες, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν εργάτες, αγρότες, μέλη συνεταιρισμών, δάσκαλοι, γιατροί, επιστήμονες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, θρησκευτικοί ηγέτες, φοιτητές, διευθυντές παραγωγικών μονάδων, στρατιωτικοί, καθώς και πολιτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι του συστήματος της Λαϊκής Εξουσίας, μεταξύ άλλων.

Ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων μέσω των Δημοτικών Συνελεύσεων της Λαϊκής Εξουσίας είναι 48 έτη, έτσι ώστε το πολυπλυθέστερο ηλικιακό γκρουπ να είναι το 36-50. Επιπλέον, το 70% είναι γεννημένοι μετά το θρίαμβο της Επανάστασης [1959]. Όσον αφορά στο χρώμα του δέρματος, το 37% είναι μαύροι και μιγάδες, ενώ με κριτήριο το επίπεδο εκπαίδευσης, το 82,68% είναι ανώτατης εκπαίδευσης, το 16,83% ανώτερης και το 0,49% μέσης.


Τα παραπάνω καταρρίπτουν τους (αστικούς μύθους) ότι δήθεν στην Κούβα:
α) Δεν διεξάγονται εκλογές.
β) Οι εκλογές είναι "για τα μάτια του κόσμου", χωρίς αδιάβλητες διαδικασίες και ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
γ) Οι αιρετοί αξιωματούχοι πρέπει να είναι υποχρεωτικά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
δ) Αποκλείονται από το πολιτικό σύστημα οι γυναίκες, οι έγχρωμοι και τα πιο "ταπεινά" επαγγέλματα.

Επιπλέον, δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σε κουβανικές εκλογές να ξοδεύονται πακτωλοί χρημάτων για την προεκλογική καμπάνια υποψηφίων ούτε τα μέσα ενημέρωσης να προβάλουν προνομιακά ορισμένους. Ίσες ευκαιρίες συμμετοχής και εκπροσώπησης στα κοινά, ανάδειξη πολιτικών στελεχών μέσα από τους χώρους δουλειάς και κοινωνικής δραστηριοποίησης, εκλογή με απαίτηση αυξημένης πλειοψηφίας στις περισσότερες περιπτώσεις, ανακλητότητα των αιρετών και έλλειψη προσωπικού κινήτρου -εκτός από τη διάθεση συλλογικής προσφοράς- είναι κάποιες από τις "ιδιαιτερότητες" του κουβανικού εκλογικού συστήματος που -κατά τη γνώμη μας- παρέχουν εχέγγυα περισσότερης δημοκρατικότητας και ευρύτερης αντιπροσωπευτικότητας από τα αντίστοιχα αστικοδημοκρατικά συστήματα των καπιταλιστικών χωρών που "κουνούν το δάχτυλο" στην Κούβα.

Το πιο πάνω κείμενο βασίστηκε στα παρακάτω άρθρα: