Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ένα εκατομμύριο Βολιβιανοί βγήκαν από τη φτώχεια το 2012


Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο για τον απολογισμό του 2012, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του πέτυχε να μειώσει τη φτώχεια μέσα στο προηγού- μενο έτος έτσι ώστε "ένα εκατομμύριο Βολιβιανοί να περάσουν από τη φτώχεια στη μεσαία τάξη", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι αυτό το μεγάλο επίτευγμα μπόρεσε να υλοποιηθεί χάρη στη συνεργασία της εθνικής κυβέρνησης με τις τοπικές αρχές. Σαν αποτέλεσμα, το ποσοστό του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας έπεσε από το 40% στο 22%, αν και παραδέχτηκε ότι μένει ακόμα να γίνει πολλή δουλειά.

Μετην ευκαιρία της τρίτης επετείου του πολυπολιτισμικού κράτους (estado plurinacional), ο Μοράλες δεσμεύτηκε ότι για να εξαλειφθεί η φτώχεια η κυβέρνηση μέσα στο 2013 θα αυξήσει την κοινωνική παροχή "Αξιοπρέπεια" (σύνταξη πρόνοιας) για τους άνω των 60 ετών, που τώρα φτάνει τα 270 δολάρια ετησίως.

Επιπλέον σημείωσε ότι ο βασικός μισθός αυξήθηκε κατά 41% το 2012. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν κρατικοί λειτουργοί που κερδίζουν περισσότερα από τον πρόεδρο, ενώ δε θα έπρεπε να υπάρχουν μισθοί πάνω από 15 φορές μεγαλύτεροι από τον κατώτατο μισθό. Παλιότερα ο μισθός του προέδρου ήταν όσο 60 κατώτατοι μισθοί αλλά εδώ και 7 χρόνια μειώθηκε στο ύψος των 15 κατώτατων μισθών από τον Έβο Μοράλες.